bildet viser et portrettbilde

Den friluftselskende arealplanleggeren

Mathea Sætre Liberg er utdannet naturforvalter med en mastergrad fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. 28 år gammel fikk hun jobben som arealplanlegger, et arbeid hun stortrives med.

Tilfeldigheter og flaks 

– Jeg er født og oppvokst i Trysil, og flyttet tilbake hit etter studietiden. Det var egentlig helt tilfeldig at jeg fikk muligheten til å søke akkurat denne jobben. Arkitektbua var på utkikk etter folk i nærmiljøet som hadde relevant kompetanse og utdannelse for denne stillingen. Og dermed lå veien åpen for meg.

En arealplanlegger kan blant annet utarbeide private reguleringsplanforslag. Hvis en grunneier ønsker å ha et hytteområde på sin grunn, og det er i orden fra kommunens side, kan Arkitektbua få i oppdrag å regulere området, som omfatter blant annet å tegne inn veier og tomter på kart. Dette følges så videre opp med plandokumenter som planbeskrivelse og planbestemmelse. Alt dette utarbeides av Mathea som arealplanlegger for grunneieren. Arkitektbua i Trysil har totalt fire fast ansatte og noen pensjonister som er litt til og fra, i tillegg til en avdeling i Elverum med tre ansatte.

Startet utdanning i forsvaret 

– Hvordan har det seg at du ble akkurat arealplanlegger?

 Jeg gikk studiespesialisering på videregående, og hadde opprinnelig planer om en utdannelse og karriere i Forsvaret.  Jeg kom inn på Krigsskolen, men fant ganske raskt ut at dette ikke var noe for meg. Det er artigere å bedrive friluftsliv på egen hånd enn å bli kommandert rundt i skogen. Så jeg fullførte førstegangstjenesten, men hoppet av etter det året. Deretter begynte jeg på utdannelsen i Ås.

Koieliv framfor jordomseiling 

 Mathea var ferdig med studiene i 2018. Deretter tok hun seg et friår, der reisen ikke gikk hverken til sydligere eksotiske strøk eller jorda rundt, men tvert imot ble tilbragt i fjellheimen og Trysil med jakt og fiske.

– Jeg er ikke så glad i slike varme strøk så jeg foretrakk heller koielivet i fjellet. Etter friåret jobbet jeg en periode i Trysilvassdragets skogeierlag, og deretter en tid som prosjektleder i Norske Parker, som er en paraplyorganisasjon for norske regional-, natur- og kulturparker, og en del av et europeisk nettverk. Så dukket stillingen som arealplanlegger opp.

en smilende mann og en dame

God stemning med mye å sette seg inn i 

– Vi har et kjempebra miljø her, forteller Mathea. – Det er veldig bra stemning både faglig og sosialt, og vi har mange gode samtaler rundt kaffen. Utfordringene ligger i å lære seg alt som har med reguleringsplaner å gjøre, da det er ulike reguleringsplaner for ulike formål. Kravene ligger i plan- og bygningsloven. Men ingen planer er like, det er stor forskjell på å regulere for et hyttefelt eller en motorsportbane, eller et grustak. Du må finne ulike løsninger for de ulike reguleringsplanene. Og du har egentlig ingen spisskompetanse eller bred bakgrunn fra utdanningen for å jobbe som arealplanlegger, men du har grunnlaget i orden for å sette deg inn i det. Dette er en stilling som man finner ut at finnes etter hvert.

Jakthunder, ryper og villsvin 

 – Og hva driver du med når du ikke planlegger for andre?

 – Jeg har samboer, og vi driver med jakt og trener jakthunder. Akkurat nå har vi åtte bikkjer: En engelsk setter, en jämthund, to drevere, to finske støvere og to strihårede vorsthere.

Hovedsaklig jakter Mathea rådyr og fugl, mens samboeren jakter på det meste av både storvilt og småvilt.

Vil bli i Trysil 

– Og hvordan ser du for deg framtida?

– Jeg har ingen spesielle planer yrkesmessig, annet enn å bli her, da jeg er veldig fornøyd med det. Jobber for folk med min bakgrunn i mitt distrikt vokser jo ikke på trær, avrunder Mathea.