Bildet viser en mann med en kopp i hånda

FRA TRELAST TIL TEGNING

Etter drøye tolv trofaste år i Arkitektlaget på Kongsvinger takket Christer Jansrud (45) for seg og begynte som teknisk tegner i Arkitektbua.

– Jeg trivdes veldig godt i Arkitektlaget, men tiden var kanskje inne til å flytte på seg. Jeg bor jo i Våler, og å pendle herfra til Kongsvinger hver dag var nok den største utfordringen. Nå er reiseveien halvert, og det er jeg fornøyd med.

Christer forteller at han alltid har vært interessert i tegning, form og farge, men det var likevel ikke det han valgte på videregående.

– Jeg gikk trelastlinja på Kirkenær, og har fagbrev innen trelastproduksjon.

Etter noen år innen trelast, begynte Christer å jobbe som tømrer. Men så tok livet en sving som krevde en omstilling, og Christer fikk muligheter til å omskolere seg.

TEGNER TIL ALLE DØGNETS TIDER

– Jeg har alltid tegnet, så lagt tilbake jeg kan huske, og liker det veldig godt. Plutselig fikk jeg muligheten til å gjøre noe med det. Jeg gikk en del kurs, og fikk etter hvert stillingen som teknisk tegner i Arkitektlaget.

Christer innrømmer at han tegner på fritida også:

– Jeg har jo en liten lidenskap for veteranbiler, og har noen jeg driver og mekker på. Jeg har blant annet en VW boble 1969-modell, som jeg kjøpte da jeg var 14 år gammel, så den kan jeg nok aldri selge. I tillegg har jeg en VW Transporter bus/campingbil, fra 1981. Det er en stor fordel å kunne tegne i forhold til denne hobbyen. Jeg lager for eksempel en del skisser i forhold til ting jeg tenker å endre på, som design, utbedringer, farge, når jeg tegner det er det lettere å se hvilke endringer en kan gjøre.

 Men når mandagen kommer er det helt andre ting som skal tegnes:

VARIERTE OG MORSOMME ARBEIDSDAGER

– Jeg svinger først innom kaffemaskinen, og så stuper jeg rett inn i jobben. Vi tegner jo kun digitalt, og det er fint, selv om jeg liker å tegne analogt også. Det har hendt at jeg har gjort håndskisser. Men til daglig tegner vi i en 3D modell. Og da er det utrolig lett å ta ut perspektiver, snitt osv. Men det er ikke like enkelt som mange kanskje tror. Det er ikke kun et tastetrykk, dette må jo også sjekkes og kontrolleres slik at ting blir riktig.

Christer beskriver arbeidsdagen som variert og morsom, i lag med trivelige kolleger:

– Jeg samarbeider både med ingeniørene, arkitektene og de andre tekniske tegnerne. Akkurat nå jobber jeg med et litt større prosjekt, Trysil Alpin Lodge. Også tar jeg  andre ting innimellom for å få litt avveksling. I denne jobben tegner vi jo alt fra fundamentsplaner for interiør, fasader til planløsninger, og alt imellom.

Christer tilhører avdelingen på Elverum, men er naturlig nok også i Trysil av og til.

– Jeg har jo bare vært her siden 1. juni, men har rukket å bli kjent med gjengen. Det er ordentlige koselige folk, og jeg trives godt.

bildet viser tre personer som ser på en tegning

PLASS OG TID NOK

– Ingen utfordringer?

 – Det kan enkelte ganger være en utfordring å få plassen til å gå opp. Vi er jo ilagt regler om for eksempel universell utforming. Og vi må påse at lovverket følges veldig nøye, og få ting til å gå opp i henhold til det. Jeg synes det er morsomt å tegne både mindre ting som hytter, men større prosjekter er også gøy. Tida er alltid en utfordring! Både i større og mindre prosjekter. En garasje kan høres enkelt ut, men det er som regel alltids noe som skal justeres, og ting tar tid. En annen ting er hvis man gjør grove feil så kan det få store økonomiske konsekvenser. Jeg har heldigvis greid meg unna de største flausene så langt.

FORDELEN MED ET VISUELT HODE

 – Hvilke egenskaper har du, som du tenker kommer godt med i denne stillingen?

– Kjenner du boka Omgitt av idioter? Jeg er nok i kategorien blå der. Er kanskje litt nøye av meg. Alt har jo sine pluss- og minus-sider. Jeg er både tålmodig og utålmodig. Og prøver å tilpasse egenskapene til situasjonen. Jeg har nok et veldig visuelt hode. Jeg liker å se ting for meg, og har lett for det. Så kan det igjen nedfelles i en tegning. Også er jeg ganske fleksibel på løsninger, det kan være flere som er gode, selv om det som regel bare er en som er best!

– Hvis du kunne velge helt fritt fra klodens befolkning, hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Elon Musk! Han er en smart fyr, og har sikkert mye å lære bort, mange idéer. Han er en morsom type. Med selvironi, avslutter Christer.