Bilde av en smilende Helge Huse som er ansatt hos lab4

Teknisk tegner midt i trioen

Helge Huse er utdannet teknisk tegner fra Lillehammer og teknisk fagskole på Gjøvik. Han ble ansatt i Arkitektbua 1. desember i fjor og er med sine 51 år mannen i midten. Helge kom også over fra Bjørnstad prosjektering AS.

Kvalitet i høysetet

– Dette er en relativt nyopprettet avdeling i Elverum av Arkitektbua AS. Alle vi tre kjente hverandre fra før i BP, siden vi jobbet sammen der også. Noen av prosjektene vi jobber med kommer gjerne som en konsekvens av tidligere godt gjennomførte prosjekter, hvor personkontakten er en viktig del, og da spiller det ikke så stor rolle hvor du sitter rent geografisk. Relasjonene og løsningene vi presenterer er viktigst, det at vi leverer kvalitet i tide til kunden, enten det er til entreprenør eller utbyggere.

Helge er vokst opp på et småbruk i Imsdalen i det som var Ringebu kommune. Hans første faste jobb innen byggfag var hos Vatn VVS AS i 1998 på Hamar.

– På 2000-tallet kom det en dårlig periode for byggebransjen, der jeg ble permittert i noen måneder, før jeg fikk jobb igjen i 2002 hos Bjørnstad Prosjektering AS. Der ble jeg i 19 år.

Å kjenne sitt håndverk

– Jeg jobber som en arkitekt, formelt sett er jeg under dem i hierarkiet som tegner, jeg har vært med på mange prosjekter som høyre hånd, lært mye, og fått et innblikk ved å være med i små og store prosjekter. Bransjen har endret seg mye i løpet av de årene, fra håndtegning til digital tegning og 3D modellering.

Jeg prosjekter for det meste eneboliger, tomannsboliger, garasjer, tilbygg og påbygg, her forholder vi oss til reguleringsbestemmelser/planer og teknisk forskrift. Først har vi en diskusjonsfase hvor vi prøver og få overblikk over behovet til kunden, deretter skisseres løsninger innenfor regelverket naturligvis, som legger føringer både med hensyn til størrelse, plassering og videre fremdrift.

To menn i kontorlokaler smiler
Helge Huse og Asokan Adukadukam

Går i hi om vinteren

– Og hva driver du med, når du ikke tegner drømmeboligen til folk i distriktet?

– Dette er jo en kontor/innejobb, så jeg prøver å være ute, enten på beina eller på ski. Jeg foretrekker sommeren, siden jeg går litt i «hi» på vinteren, den er ikke favorittårstiden. Kanskje er det på grunn av vinteren at vi setter så pris på sommeren og de andre årstidene? Som pådriver til uteaktiviteter, har jeg Elsa, en shi-tzu, det er de som kan stelles og gres og pyntes til trengsel. Dette er noe upraktisk i myr og høstregn, så jeg har derfor en mer praktisk tilnærming, hunden er korthårtrimma for å være ute i friluft. Det er ingen rosa sløyfer eller hestehale hverken på skallen min eller bikkja. Hun er som meg, rolig, og hun sørger for at jeg kommer meg ut på tur hver dag.

Helge bor på Stange, med to jenter på 17, begge går på videregående skole i Hamar.

– De lever sine liv parallelt med mitt under samme tak, når jeg ikke jobber, bruker jeg tid sammen med gode venner, turer rundt om, og en aldrende Landrover 109, 1975 modell i garasjen som egentlig kunne trengt mer av min fritid. Lider ikke av trang til å hoppe i hverken strikk eller fallskjerm for å realisere meg selv.

Helge har ei lita hytte på sine barndoms trakter i Imsdalen.

– Det er et sted der det ikke finnes mobildekning, det er gull verdt, der har du bare deg selv, omgitt av fiskevann, elver, fjell og gode minner.

Rolig og løsningsorientert

– Hvis du skulle beskrive deg selv med tre ord?

– Rolig, pliktoppfyllende og løsningsorientert. Det er sagt at min dårligste egenskap er at jeg er for snill, og da kan det vel ikke være så gæærnt.

Dessuten er jeg ganske allsidig. I oppveksten lærte jeg at det finnes hardt arbeid, og at ikke alt det harde arbeidet betaler seg i kroner, men du må legge ned det harde arbeidet for det. Har i utgangspunktet en åtte-til-fire jobb, men enkelte ganger må du jobbe til seks eller åtte. Det handler om å levere og faktisk bli ferdig med noe. Jeg gjør heller ting ferdig enn å utsette det. Også er det forskjell på prosjektene, noen er små og korte mens andre er lange. De skal sendes ut til for eksempel kommunen for en forhåndsuttalelse. Det er fint å kunne sette seg milepæler for de korte prosjektene. Da er det lettere å la jobben være i fred når du har fri så du kan se på sport, film eller gå tur isteden.

– Vi er jo alle litt skada av jobben vår, går inn i et hus, ser på løsninger, hvordan ting kunne blitt gjort annerledes, eller: Det var lurt! Det er nok en type yrkesskade. Jeg er relativt introvert, og prøver å gå stille gjennom livet. Det verste jeg vet i jobbsammenheng er å skuffe en kunde som mener at dette skal gå bra, hvis jeg enten ser at det ikke går så lett eller ikke i det hele tatt. Det er alltid ulike årsaker til det. Å måtte si til en kunde «Beklager, men dette går faktisk ikke», er hverken hyggelig eller enkelt. Men sånn er det jo. Mye kan løses, men ikke alt.

Runde i kantene

Helge forteller om gode kollegaer og samhold.

– Vi tre er veldig forskjellige, og vi er nok litt i hver vår boble. Jeg savner egentlig en kollega som er nærmere mitt fagfelt her i Elverum, siden jeg er den av oss som ikke har ingeniørbakgrunn, men det går fint, vi kjenner hverandre så godt at vi kan si fra til hverandre hvis noe burde vært gjort annerledes eller er feil. Organisasjonsstrukturen er flat, noe jeg alltid har trivdes godt med. Det burde vært en større blanding både i kjønn og alder her, ideelt sett. Vi er avhengige av hverandre alle tre, vi hjelper og bærer hverandre. Og det er mye humor og høyt under taket. Vi ler både sammen og av og med hverandre. Blir aldri i dårlig humør av å komme på jobb her, avrunder Helge.